Heron Çeşmesi

Antik Çağ’ın en büyük deneycilerinden biri olarak kabul edilen Heron kendi adıyla anılan bir çeşme geliştirmiştir. Heron çeşmesinden A kabındaki su boru yardımıyla hava sızdırmayan B kabına alınarak buradaki havanın basıncını arttırması hedeflenmektedir. B kabındaki hava C kabındaki havanın basıncını arttırdığı için C’deki sıvı artan basınç etkisiyle A kabına dolmaktadır.

Heron Çeşmesi

Deneyelim Köşesi

Heron çeşmesi, üst üste duran haznelerin birbirleriyle borularla bağlanmasıyla oluşan, su ve havanın basıncından yararlanan ve teoride sonsuza dek devir daim yapan bir fıskiyeyi oluşturan sistemdir. Heron sistemi aslında bir çeşme değil sürekli hareket sistemidir. Bu sistem hiçbir hidrolik, jeneratör veya motor gibi hiçbir sistem kullanmadan suyun bulunan mesafeden daha yukarı çıkarılmasını sağlayan basit ama kurnazca bir fizik oyunudur.

Aslında bu sistem bir tapınak kapısının otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlamayı amaçlayarak yapılmıştır.

Suyun taşınması sistemi incelendiğinde akarsu veya durgun suda etkin olarak kullanılabileceği saptanmış ancak sudan elde edilen verimi %12,5–20 arasında değerlerde deneysel olarak belirlenmiştir.

Deneyin Amacı

Hiçbir hidrolik, jeneratör veya motor gibi hiçbir sistem kullanmadan suyun bulunan mesafeden daha yukarı çıkarılmasını sağlayan sistem hazırlanmasının sağlanması.

Heron çeşmesinden yararlanılarak barajlarda akan su haricinde durgun haldeyken de enerji üretebileceğini göstermek. Suyun bulunduğu mesafeden daha yukarı çıkarıldığını göstermek. Sudan durgun haldeyken de enerji üretebileceğini göstermek.

PROJENİN ÖZETİ

1- A kabının altından C kabının tabanına inecek bağlantı yapılır.

2- B kabının üstünden C kabının üst kısmına gelecek bağlantı yapılır.

3- A kabının altından B kabının tabanına inecek bağlantı yapılır.

4- A kabı en üstte, B kabı arada, C kabı en altta olacak şekilde yerleştirme yapılır. İkinci olarak da B ve C kapları alt kısımlarından birleştirildikten sonra aynı hizaya yerleştirilir.

Hazırlanan bu düzenekle su bulunduğu yerden daha yükseğe çıkartılmaktadır.

KULLANILAN MATERYALLER

1- Pet şişe (0,5 L) (3 Adet)

2- Yapıştırıcı

3- Su

4- Gıda boyası veya mürekkep

5- Su bidonu

6- Tahta

7- Çıta

8- Serum hortumu

9- Kalın pipet

10- Sistemin sığabileceği karton kutu

UYGULANAN İŞLEMLER

1-  Şişelerin kapakları ters olarak birbirine yapıştırılır ve ortasından pipetlerin gireceği büyüklükte delik açılarak pipet geçirilir ve yapıştırılır.

2- Pipetin büyük kısmı üstte kalacak şişeye geçirilir.

3- Kapaklar şişelere geçirilir.

4- Üçüncü şişe ortasından kesilir ve alt kısmı, üstteki şişenin en üstüne yapıştırılır.

5- En alttaki şişenin alt kısmından, ortadaki şişenin alt kısmından, üstteki yarım şişenin üst ve alt kısmından delik açılır.

6- Üstteki yarım şişenin alt kısmındaki hortum, en alttaki şişenin alt kısmına, üstteki yarım şişenin üstündeki hortum, ortadaki şişenin alt kısmına bağlanır ve yapıştırılır.

7- Üstteki yarım şişeye su doldurularak alttaki şişeye dolması sağlanır.

8-  Sistem ters çevrilerek alttaki şişedeki suyun ortadaki şişeye dolması sağlanır.

9-  Sistem eski haline geri getirilerek en üstteki yarım şişeye su doldurulduğunda hava basıncının etkisiyle ortadaki şişede bulunan suyun yukarı çıkması sağlanır.

10- Ortadaki şişede bulunan suyun pipetten yüksek olmaması gerekir.

11-  Düzenek kapalı bir kutuya alınarak görsellik katılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir